HomeHome  CalendarCalendar  Gy.I.K.Gy.I.K.  KeresésKeresés  TaglistaTaglista  RegisztrációRegisztráció  BelépésBelépés  
FONTOS!
Kedves régi és újonnan érkező Játékosok! Az oldal ELKÖLTÖZIK!
Bővebb információ: ITT
Az új elérési cím: ITT
A költöz(tet)és még folyamatban, de lassan minden a helyére kerül. Addig is szeretettel várunk mindenkit!
Warning
Az oldalon erotikus tartalmú játékok is fellelhetőek. Obszcén és durva kifejezésekkel találkozhatsz, amikért felelősséget nem vállalunk, az alkotók szabad kezet kapnak a nyelvezet megválasztásában. Ne feledjétek, hogy a játéktéren karakterekkel találkoztok. Megértéseteket köszönjük!
Belépés
Felhasználónév:
Jelszó:
Automatikus bejelentkezés: 
:: Elfelejtettem a jelszavam!
Chatbox

Latest topics
» Muzsika Tv
Kedd Aug. 16, 2016 1:10 pm by Danny Doyle Haynes

» Colors Of Seattle
Csüt. Ápr. 07, 2016 7:49 pm by Vendég

» Admin hírek
Csüt. Jan. 28, 2016 12:08 am by Danny Doyle Haynes

» Giulia Bianchi
Vas. Jan. 24, 2016 12:28 pm by Giulia Bianchi

» Avatarfoglaló
Kedd Jan. 19, 2016 12:40 pm by Vendég

» Elkészültem!
Hétf. Jan. 18, 2016 11:29 am by Vendég

» Bernadette Ainsworth
Szomb. Jan. 16, 2016 3:11 pm by Bernadette Ainsworth

» Minden, ami Las Vegas
Szer. Jan. 13, 2016 9:34 pm by Admin

» Avataros oldalak gyűjteménye
Szer. Jan. 13, 2016 9:19 pm by Admin

Ki van itt?
Jelenleg 2 felhasználó van itt :: 0 regisztrált, 0 rejtett és 2 vendég

Nincs

A legtöbb felhasználó (26 fő) Vas. Jún. 01, 2014 9:04 pm-kor volt itt.

Share | .
 

 A nagy elmék találkozása - Walter&Horatio

Előző téma megtekintése Következő téma megtekintése Go down 
SzerzőÜzenet

The city of sins awaits you

avatar
Walter Skoolver

Egeret ide és lenyílik!


◮ hozzászólások száma : 8
◮ join date : 2015. Aug. 26.

Felhasználó profiljának megtekintése
TémanyitásTárgy: A nagy elmék találkozása - Walter&Horatio   Szomb. Aug. 29, 2015 6:28 pm

Mondok nektek valami érdekességet!
A könyvtáros meló a kétezres évek után, határozottan kevésbé unalmasnak mondható. A héten ha öt rendezvény alkalmával nem csináltam hirdetményeket, akkor egyszer se. Ezenkívül volt még veteránok és írok, illetve költők találkozója. A könyvtár halljában még beszédet is kellett tartanom. Norman, a könyvtár igazgatója és személyes könyvelője a következő szöveggel állt elém...azt hiszem...két hete, csütörtökön.
- Figyelj, Walt! Las Vegas kulturális ereje lassan romokba dől. Azonban egy csapat vietnami háborús veterán találkozót tart!
Annyira nem keltette fel az érdeklődésemet a dolog, de (tekintve, hogy Stu nagybátyám harcolt ott) azért feljebb ültem a székben és visszakérdeztem.
- És miért nem a közösségi házba tartják?
Norman legyintett.
- Ott is lesz valami, de nem mindegy?! Vietnam veteránjai tartanak beszédet a könyvtárunkba? Manapság mennyi embert látsz ide jönni?
- Többet mint gondolnád! Csak te az irodádban vagy és nem itt.
Norman visszavonulót fújt és pár perc múltán eltűnt. Én a számítógép mögött ülve már tervezni kezdtem a hirdetményt és pár nap múlva meg lett tartva az egész.
A találkozó óta pár nap eltelt és a további felolvasó estek is elvonultak. Beköszöntött egy pár nyugodalmas nap. Ettől függetlenül még mindig vasmarokkal tartották egy nemesebb részemet.
A könyvtár szociológiai polcával szemmagasságban álltam, ami nem rossz teljesítmény, a szekrény négy méteréhez mérten. Körülbelül három méter magasságban álltam és egy gurulós létra akadályozta csak meg, hogy ne essek egy embereset.
Vissza az elejére Go down

The city of sins awaits you

avatar
Horatio D. Marble

Egeret ide és lenyílik!


◮ age : 67
◮ tartózkodási hely : Las Vegas
◮ hozzászólások száma : 43
◮ join date : 2014. Aug. 12.

Felhasználó profiljának megtekintése
TémanyitásTárgy: Re: A nagy elmék találkozása - Walter&Horatio   Szomb. Aug. 29, 2015 9:11 pm


A nagy elmék találkozása

Horatio szinte biztos abban, hogy kisebbik lánya fogja a sírba tenni. Pontosabban nem is ő, hanem a hóbortjai. Aglaia az elmúlt években egy napraforgó irányváltoztatásával kereste – s vélte megtalálni – hóbortjait életre szóló hivatását. Akart lenni színésznő, énekes, festőművész, tanár, zsurnaliszta, önkéntes az üdvhadseregnél, vagy áplónő… nyelvész… éppen csak pszichológus, belsőépítész, tűzoltó, katona és vadakat terelő juhász nem. Hacsak nem a szüleit tekinti vadaknak, akiket terelnie kell…
…pont bele az őrületbe!
A felesége és a professzor nem egyszer leültek beszélgetni az utolsó fél évben a lányról, volt, hogy a fent nevezett jelenlétében (amíg a kishölgy hisztérikusan ki nem rohant – mondván: őt nem érti meg senki!). Hiszen lassan tizennyolc éves, a következő tanévben érettségizik és lövése sincs merre szeretne továbbtanulni. Ez a doktor nagyobbik lánya esetében annyival egyszerűbb volt, ő kinézett magának egy menedzser szakot, elvégezte, majd hozzáment az évfolyamelsőhöz, most boldog bankárfeleség… De a kisebbik nem ilyen egyszerű eset, s Horatio szerint nem is az a baj, hogy nem találta még ki önmagát, avagy saját karriert akar, sokkal inkább az, hogy a tervei, álmai mellett csak pár hétre tart ki…
…ezért van az, hogy a professzor úr most tanácstalanul állt a könyvtár idegen nyelvű könyveit tartalmazó polca előtt, de csak esélytelennek érzi, hogy megtalálja, amit keres a rengeteg – főként japán, német, francia és spanyol nyelven írott/fordított – művek között. Aglaiának ugyanis Dosztojevszkijtől A félkegyelmű kell… kantoni nyelven… és mivel a könyvtári belépőjét elhagyta a kisasszony, valamint fontosabb Jordanával és Nancy-vel találkoznia. Ami azt jelenti, hogy egy közös szobában nyomkodják az okostelefonjukat, ha kommunikálni akarnak egymással és nem a saját szobáikban ülve, miközben a Slaves of Hell random slágere dübörög. Ezért apjára várt a dicső feladat… vagyis csak egy kérés, hogy ha már a könyvtárban jár, hozza ki a fent említett művet a fent említett nyelven. Felkerült hát a könyv a doktor által összeírt lista végére.
Csaknem ¾ órás célirányos bolyongás után a férfi négy vaskos könyvvel, s két pszichológiai folyóiratból kimásolt 3-3 oldalas publikációval a kezében sétál a szociológia, illetve szociálpszichológia témájú könyvek polcai felé, s rögtön feltűnik neki a létrán… polcon(?) kapaszkodó alak, akiben – szemüveg híján – csupán később realizálja Mr. Skoolvert. Ez tulajdonképpen kapóra jön neki, egyfelől mert rákérdezhet az egyik hiába keresett olvasótermi lexikonra, melyet az ott dolgozó kislány nem talált a raktárban, másrészről pedig, ha valaki meg tudja szerezni kínaiul kantoni nyelven A félkegyelműt, akkor az ez a könyvtáros…
…vagy senki.
– Jó napot kívánok! – köszön fel a magaslati levegőt szívónak, persze csak közepesen hangosan, nehogy az leijedjen a létráról, ha esetleg túlzottan belefeledkezett volna a magasban található kötetekbe. Amennyiben Walter ránézne, folytatja – Tartanak kantoni nyelvre fordított orosz regényeket?
Vissza az elejére Go down

The city of sins awaits you

avatar
Walter Skoolver

Egeret ide és lenyílik!


◮ hozzászólások száma : 8
◮ join date : 2015. Aug. 26.

Felhasználó profiljának megtekintése
TémanyitásTárgy: Re: A nagy elmék találkozása - Walter&Horatio   Szomb. Aug. 29, 2015 9:36 pm

A létra régen úgy mozgott alattam, mint egy ficánkoló hal.
És most?
Szilárdan mint szfinx. Na, jó nem a legjobb példa, tekintve a letört orrot. Vajon természeti jelenség volt vagy Napóleon emberei.
A könyvek úgy össze voltak keverve, ahogy annak illenie kell. Az összekevert sorrendek léte számomra ismeretlen, tekintve két opciót:
- Csak Norman, Janis, Rob és én dolgozunk itt. Az első még csak nem is könyvtáros.
- Létra nélkül senki sem képes felmászni odáig.
Őrület!
Egy kósza porszemet lesöprök az egyik Anthony Giddens könyv elől, mikor valaki felszól hozzám. Az évek során precízen megtanult mozdulattal, még fent a létrán megfordulok.
A magas, ősz alak arca fentről is ismerős rögtön. Barátságos mosoly ül az arcomra.
- Üdvözlöm, Mr.Marble! Egy perc türelmet!
Visszafordulok a helyemre, majd kényelmes léptekkel lelépcsőzök. Mikor már biztos talaj van a talpam alatt, meghallgatom a kérdést.
Kantoni?
Akaratlanul is Bruce Lee fut át az agyamon. Talán csak azért mert nemrég kaptam meg az életrajzát.
A kérdésre viszont akaratlanul is megszívom a számat.
- Sajnálom, Mr.Marble, de nem vagyok benne biztos, hogy lenne. De készséggel állok rendelkezésére. Kérem kövessen!
Ugyan a gépen könnyebb lenne megtalálni (már ha van) de a szekrény polcain talán nagyobb sikerrel járunk. A nemrégen készült újra programozás után néhány dokumentum elveszett. Norman pipa volt, de Rob bevállalta a helyrehozását.
Hogy ne kelljen teljes csendben lennünk, azért kérdezősködök egy kicsit.
- És mi lenne a mű? Dosztojevszkij, Bulgakov? Esetleg Krilov?
Éljen az irodalom!
Vissza az elejére Go down

The city of sins awaits you

avatar
Horatio D. Marble

Egeret ide és lenyílik!


◮ age : 67
◮ tartózkodási hely : Las Vegas
◮ hozzászólások száma : 43
◮ join date : 2014. Aug. 12.

Felhasználó profiljának megtekintése
TémanyitásTárgy: Re: A nagy elmék találkozása - Walter&Horatio   Szomb. Aug. 29, 2015 11:00 pm


A nagy elmék találkozása

Egy biccentéssel megtoldja a köszönést.
– Hogyne! – mosolyog vissza haloványan, s megvárja, míg a könyvtáros földet ér.
A választ valahol sejtette, így túlzott letörtség az arcára nem ül ki, bár a mosoly időközben elillant. Őszintén nem hisz abban, hogy Mr. Skoolver itt és most elő tudja adni neki a keresett művet. Ha mégis, hát az minimum egy kisebb csodával fog felérni. Nem mintha ne lenne jól felszeret a városi könyvtár, egyszerűen csak agyrém ez a kérés! De talán, egy könyvtárközi cserével megszerezhető, végtére is több városnak van elég karizmatikus kínai negyede, nyilván azok is rendelkeznek valamiféle bibliotékával. Bár heteket kellett várnia rá, de egy efféle cserére volt példa pár éve, mikor egy ennyire nem, de azért a maga nevében ritka kötet keresett. Igaz, hogy annak hasznát is vette egy publikációz. Számára még kész rejtély, hogy minek kell Aglaiának pont ez a könyv. Egészen biztos, hogy nem beszéli a kantonit a lánya.
– Eltalálta. Dosztojevszkij. Egész pontosan Dosztojevszkijtől A félkegyelműt keresem – válaszol a kérdésre, ahogy Walter után sétál, majd hozzáteszi. – A lányom keresi. Mondja csak… Mr. Skoolver, igaz? – s egyik kezéből átteszi a könyveket a másikba. – Amennyiben Önöknek nincs meg a kötet, van rá mód, hogy könyvtárközi kölcsönzéssel megszerezzék?
Vissza az elejére Go down

The city of sins awaits you

avatar
Walter Skoolver

Egeret ide és lenyílik!


◮ hozzászólások száma : 8
◮ join date : 2015. Aug. 26.

Felhasználó profiljának megtekintése
TémanyitásTárgy: Re: A nagy elmék találkozása - Walter&Horatio   Vas. Aug. 30, 2015 10:14 am

Látva, Mr.Mrable arcát, szinte biztos vagyok benne, hogy ugyanarra gondol amire én: hacsak nincs a közelben egy rekord sebesség alatt műfordító professzor, aligha lehetséges egy művet kantoni nyelvre lefordítani. Ennek a gondolatomnak hangot is adok, körülbelül a költők és írók előtti szekrénysor előtt.
- Mr.Marble, jobban átgondolva ki kell jelentenem, hogy aligha találok olyan művet amit kantoni nyelvre lefordítanak. Egy haiku verses könyvre emlékszem amit pár hónapja adtak a könyvtárnak, az ugyan kantoniul van, de annak egy külön dialektusába írtak, wuhuául. Többet sajnos nem tudok róluk mondani, tudja a kollégám jobban ért hozzá.
A kínai nyelvhez nem nagyon konyítok, ha az egyetemista éveim alatt összehordott tudásokat vesszük, az Közép-Európáig tart körülbelül. Na meg az orosz irodalmat.
- Szóval a "Félkegyelmű"! Nem túl boldog mű, még az egyetemi életem alatt nekem is el kellett olvasnom.
Bár nem kifejezetten olvastam el az egészet, körülbelül Miskin és Lizaveta kibéküléséig. A többit már, az elhunyt, drága jó apám mondta el. A magam természetű embereknek nem tesz jót annyira a lehangoló (bár kivétel nélkül zseniális) írás.
A következő válaszra akkor válaszolok, mikor a keresett művet éppen a polcról leszedem. A könyvek elé egy műanyag kártya van kitűzve, a Dosztojevszkijnél szintén van egy ilyen, rajta a szerzőről egy kép, alatta a neve és születési illetve elhalálozásának dátuma.
- Igen, lehetséges. Ez ugyan eltart pár napig, de lehetséges.
Vissza az elejére Go down

The city of sins awaits you

avatar
Horatio D. Marble

Egeret ide és lenyílik!


◮ age : 67
◮ tartózkodási hely : Las Vegas
◮ hozzászólások száma : 43
◮ join date : 2014. Aug. 12.

Felhasználó profiljának megtekintése
TémanyitásTárgy: Re: A nagy elmék találkozása - Walter&Horatio   Hétf. Aug. 31, 2015 6:31 pm


A nagy elmék találkozása

Pár halk hümmentés.
– Nem sokat tudok a távol-keleti nyelvekről és kultúráról. – kesernyésen elmosolyodik – Leszámítva azt, ami rám ragadt a gyerekekről az egyetemen – s a mosoly cinikus felhangot kap.
Az biztos, hogy az utóbbi egy-másfél évtizedben nagyon beindult az ifjúság főleg a japán kultúra iránti érdeklődése, az esetek zömében az animék főleg hentai-ok és yaiok miatt.
Horatio számára ez figyelem újdonság volt, az ő generációja még abban élt, hogy Japán ellenség, majd azt hallotta, hogy a vietkong ellenség, bár a tévéből és rádióból sugárzott propagandának már kevésbé hitt, mint hajdanán apja szavainak… Aztán a hippi korszak beköszöntével felcsendült a pacifisták le a háborúval éljen a szexuális szabadság és egyenlőség! szólama, mely a gyűlöletkampánynál sokkal szerethetőbb és emberibb gondolatokat közölt, míg a saját végletességébe bele nem fulladt.
Benne élni sokkal nyomasztóbb volt, mint mesélni róla. Mert mindig vannak diákok, akik hallani akarnak a hatvanas évekről, s ő megannyiszor elmondja, hogy örül annak, hogy az egyetemi tanulmányai miatt pont megúszta, hogy Sam bácsi hadba hívja, cserébe vagy tíz évig a visszatérő páciensei között voltak a poklot megjárt veteránok… talán azok közül is páran, akik néhány napja a könyvtárban találkoztak. Eme találkozó apropójára Horatio rá is akart/akar kérdezni, de most úgy érzi, hogy ez durva témaváltás lenne, tekintve, hogy a zseniális Dosztojevszkijen volt a hangsúly.
– Én is elolvastatom a diákjaimmal, bár nem irodalmi elemzést kérek tőlük. Minden borongósságuk ellenére az orosz romantikusok és realisták regényei nagyon pontos és hiteles személyiség- és társadalomábrázolással dolgoznak. Pszichológiai, szociológiai szempontok alapján bőven elemezhetőek. Ha nem is az összes. A gyerekek szeretik, bár első alkalommal mindig húzzák a szájukat, amiért el kell olvasniuk egy cirka 500 oldalas művet.
Ennél jobban nem akar belemenni. Bár Mr. Skoolver igazán intelligens beszélgetőpartnernek tűnik, Horatio megígérte a nejének, hogy időben hazaér.
– Kivárom, és köszönöm  – áll meg, s pillant a műre, majd vissza a könyvtárosra. – Nem is reméltem, hogy ilyen gyorsan megy.
Vissza az elejére Go down

The city of sins awaits you

avatar
Walter Skoolver

Egeret ide és lenyílik!


◮ hozzászólások száma : 8
◮ join date : 2015. Aug. 26.

Felhasználó profiljának megtekintése
TémanyitásTárgy: Re: A nagy elmék találkozása - Walter&Horatio   Szomb. Szept. 05, 2015 6:17 pm

- A mai gyerekek inkább már a japán rajzfilmekből tanulnak. - nevetem el magam.
Úgy mondom mintha olyan idős lennék. Nem vagyok ugyan fiatal, de azért még egész jó bőrben leledzek.
Hogy is mondta, Arnold Schwarzenegger?
"Öreg vagyok...de még vagyok!"
Nagyon is egyben vagyok még, ha nem vesszük az öt méter futás utáni lihegést. De az úszás még mindig királyul megy.
Mr. Marble egy igazán hosszú és érdekes mondandót tart Dosztojevszkijról, mire az arcomra egy félmosoly ül.
- Nézze, Mr.Marble! A fiatalság ugyan változott, de az 500 oldal pite számukra, ha úgy tesszük le elé, ahogy kell. Jó példaként vegyük az én egyetemi életemet. Azt hiszem...öhm...másodévesként talán? Nem is tudom. A lényeg az, hogy akkoriban el kellett olvasnom a Rómeó és Júliát. Semmi kedvem nem volt elolvasni és semmivel szinte nem különböztem a sok tanulótól. Nekem személy szerint úgy adagolták a fejembe az anyagot, hogy azt mondták:"Annak ellenére, hogy 16.századi mű, meg van benne az ami a mai világba is. Dráma, gyilkosság, szerelem, erotika." Márpedig én akkoriban ezek iránt nagyon is érdeklődtem. Szinte azonnal elolvastam és később egy ötös dolgozatot írtam belőle. Minden az agyban dől el. Bár talán Dosztojevszkij műveivel nehezebb ezt a hatást elérni, de minden a szavak és a meggyőzésen alapul.
Talán mégse. Csak az számít, hogy jól kell beadni a kölyköknek az irodalmi anyagot.
Barátságos mosoly fut át a számon.
- A mai világban már ez is pikk-pakk megy!
Vissza az elejére Go down

The city of sins awaits you


Ajánlott tartalom

Egeret ide és lenyílik!TémanyitásTárgy: Re: A nagy elmék találkozása - Walter&Horatio   

Vissza az elejére Go down
 

A nagy elmék találkozása - Walter&Horatio

Előző téma megtekintése Következő téma megtekintése Vissza az elejére 
1 / 1 oldal

 Similar topics

-
» Geista Kahoko
» Tenrai Hankou (Isteni Kihívás)
» Utahime vs. Ayse - Androgün találkozó
» Nolah & Ashley // Első típusú találkozás.
» Véletlen találkozások

Permissions in this forum:Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
 :: Las Vegas :: Belváros-